Altaner – hvis du vil dyrke grøntsager og blomster i byen

Få din helt egen urban garden, med en altan (foto minaltan.dk)

Få din helt egen urban garden, med en altan (foto minaltan.dk)

Der er et helt nyt begreb, der har fundet vej til Danmark. Urban Gardening, hedder det. Og det betyder kort sagt plantedyrkning i urbane omgivelser, altså i større byer, hvor den slags normalt er en mangelvare. Tendensen er særdeles populær og har hurtigt vundet indpas her i landet. Senest har Politiken afholdt en konkurrence om de bedste/mest originale udnyttelser af altaner. Her var der flere kreative eksempler på grønsagsdyrkning midt i byen.

Du kan også hoppe med på den trendy, grønne bølge og skabe dig en hel lille have på din lejligheds altan. Et par gode altankasser og noget god muld til fx tomat- og agurkeplanter, og så er du good to go. Faktisk er det overraskende nemt, og det er også derfor, at flere og flere allerede er kommet i gang og er blevet glade for at kunne høste fra egen altan.

Brug din altan, spar penge

Udover at være et særdeles grønt og miljørigtigt initiativ er urban gardening også en måde at spare penge på – og samtidig leve økologisk. Fx giver en tomat eller agurkeplante grøntsager hele sommeren, vælger du bønner, kan de fryses ned og dermed vare hele vinteren, jordbær behøver du ikke købe, du kan bare smutte ud på altanen og plukke og det samme gør sig gældende for ærter. Derudover kan du dyrke gulerødder, salat og forskellige løgsorter.

Det er også oplagt at have en masse forskellige krydderurter på din altan. Det kunne fx være mynte, basilikum, persille, purløg, dild, timian og oregano. Og lige netop krydderurter behøver ikke andet end krukker for at kunne gro og levere lækre, grønne urter hele sommeren.

Økologien opstår i og med at du fravælger at sprøjtebehandle dine grøntsager og i stedet lader dem vokse og gro i eget tempo. Og det er bare rigtig lækkert at sætte tænderne i et jordbær, der ikke er blevet behandlet med alverdens ting og sager for at vokse sig stort og forblive ormefri. Du ved, at du serverer god kvalitet for dine kære, hvis du dyrker selv.

Se et udvalg af altaner her

Share

2 thoughts on “Altaner – hvis du vil dyrke grøntsager og blomster i byen

  1. Pingback: Mangler du altan inspiration? Her er dine muligheder

  2. Pingback: En fransk altan inviterer til afslapning og omtanke derhjemme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *